Hospital Space Adjacencies

Who and what determines the space planning of a new hospital. Is it the type of facility the main mark to look after or the practice expectation, the technological demands or the users wishes and requests.

I have found out that there should be at least two main criteria considering space linking. First one by functional use, second one by sanitation levels.
Presented under are two schematic drawings clarifying different connections.

possible space relationships by functional use

possible space relationships by functional use

 possible space relationships sanitation

possible space relationships sanitation

When Imagination Run Wild – Montaña Mágica Lodge, South Chile

“Deep in southern Chile lies the Montaña Mágica Lodge (Magic Mountain Lodge). An extraordinary hotel hidden in the center of a 300,000 acre private nature reserve. The small, 13 room hotel is built in the shape of a volcano that spews water instead of lava. The exterior is covered in rainforest moss and vines and its entrance is only accessible via a suspended, swinging rope bridge. The outdoor hot tubs are carved from the trunks of giant trees. The lodge is located in Los Rios which is within the stunning Huilo-Huilo Unesco biosphere reserve, 242 square miles of lush nature, filled with wildlife.” Nefeli Aggellou, http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jCKPc6T_F1g

Some of the activities you can enjoy besides wondering in the rainforest are wild mini golf, hiking and zip lining. The area is known to be home to the world’s smallest deer species- pudu, which in its mature age reaches just 13in tall.

Montana Magical Lounge

The natural stone and flora exterior of the hotel allows it to blend in the surroundings. The effect is strongly supported by the absence of typical parking lot, grand entrances, and glass revolving doors.

Montana Magical Lounge 8

The daily dosage of water which the hotel-volcano erupts is a spectacular event small resemblance to the grand Bellagio Fountain show. However, here the fountain-volcano becomes a natural water source to the surrounding flora and animal habitat.

Montana Magical lounge 6

Glass roof allows natural light in the spiral central core of the hotel and its small architectural scale becomes advantage in its distribution all to the first floor. At night time one can enjoy a stargazing show.

Build on a biomimicry principle, the hotel has implemented a very practical and simple way of allowing nature trough its interior material and random placement of windows.

Montana Magical lounge 7

Natural materials, tonality and soft setting present comfortable relaxing indoor atmosphere

 

Mirae Medical Foundation Health Improvement Centre by Jang Soon Gak and Jay is Working

“Last February, the interior renovation of the Mirae Medical Centre in Seoul, Korea was completed. The design was a collaboration between Prof. Jang Soon Gak and Jay is Working. Through its interior, the Mirae Medical Foundation Health Examination Centre intended to convey the importance of the bioresearch center and its specialized (brain)examinations.

This effect was achieved by mainly using the colour white, as well as letting the design be inspired by biology. The structures that make up the stairs and some walls and low hanging ceilings are based on the ribs of an animal. ‘This we gave the name “Dinosaur’s Ribs”’, says Jang Soon Gak. The ‘ribs’ give the space a rhythm and form the identity of the center. ”

April 18, 2013, Text by Anne-Wil Heijlaerts

 

Mirae medical Foundation 3

Mirae medical foundation Health Centre

Mirae medical foundation 4

Mirae Medical Foundation 2

Mirae Medical Foundation 5

MT ” Architecture as an active medicine”

Nowadays there is a broad consensus among healthcare professionals and architects that hospitals’ building typology is of significance for provided healthcare and my master thesis adherers to this standpoint. The overall aim of this master thesis is to move beyond the idea of the hospital as a building whose structural logic is dominated by medical procedures needs and technological dependency, and to propose a design solution which unifies the three main constituents of the hospital: people seeking healthcare (social aspect), new trends and innovation in medical field (technological aspect) and shrinking facilities (structure aspect). It attempts to deliver a functional ward’s design being all users’ friendly, supporting flexibility and transparency of procedures, safe, inspiring and motivating care treatments. Thus it is set to explore and to account for the connections between the technicality of physical environment and the sensitivity of the healthcare services. Architecture and design are in focus for this study, as they are considered to have a positive effect over the users, their actions and interactions. The insights gained in the course of this study shed light on those architectural design aspects which can contribute to and complement the healing process.

To approach the subject, two correlated topics are taken into consideration and discussed. The first one concerns social understanding of hospitals as places for healing, whose design and surroundings can ease pain and support recovery. This topic is based on research and studies on Person Centered Care practices and Evidence Based Design principles. The second one concerns an evaluation of hospital architecture, as a functional, performance driven structure. It aims at understanding the impact and effects of architecture with respect to the professional space syntax and social relationships. Based on both, a hospital ward design is delivered which allows the architectural elements and design aesthetics to become active part of the healing environment, supporting and promoting person centered care.

MT Final Posters small

MT Final Posters2 small

MT Final Posters3 small

MT Final Posters4 small

MT Final Posters5 small

MT Final Posters6 small

School in the Centre

What: The school of today is not able to meet the needs of all children. In 2011 over 13000 students finished primary school (9th year) without sufficient grades thus risking to fall into a social gap of excluded kids. The project aim is to create a new school model for youths, between 14 and 20 years of age, where the architecture and physical environment supports academic, personal and social growth. Bridging the gap between institutional care and everyday society. And at the same time strengthening the local community.

In connection to the school there will be a home for children and youths who for certain reasons can not stay with their family is proposed.

Why? The aim is to prevent youth from falling into crime, addictions or social exclusion, giving them a wider range of opportunities, helping them to develop new social skills and networks to support their future as valuable, satisfied, and self-confident individuals contributing to society.

Besides the social benefits the project will have a positive economic value as the kids will not need supplementary institutional help. Additional to that the municipality will invest in the area, creating job opportunities. Last but not least physical closeness facilitates communication between authorities, associations and local actors. Making visible such important issues they can not be ignored, urging them to be addressed.

School in Center small

School in Center2 small

Systematic mind of architecture

The purpose of the project is to explore the ability of designer-architect to structure the work process around the principles of design system thinking. Investigating tools such as GIGA mapping, Leverage points evaluation, and SWOT analyze creates an alternative way of integrating architectural knowledge.

Site selected is a plot of land crossing Chalmers a new building is to be built for disfranchised individuals and groups. The goal of the project is to support self-empowerment and dignity among the inhabitants as well as deeper social integration with the surrounding community and a strengthening of cultural identity. Main part of the requirement to which the proposal should be presented is, that the design respects the identity, and promotes interconnectivity between the surrounding districts, functions, outdoor areas and people. The building should benefit and involve children in a significant way including a preschool facility used by both the families living there and by Chalmers students and staff. Additional function that supports the identity of the structure should be added by choice of the group. The proposal should support cultural and social diversity as well as the interaction between these aspects. An emphasis upon minimizing resources usage and energy consumption should also be apparent.

Team members: Bilyana Docheva, David Martinez, and Paul Loader.

GIGA Map Analyze:
GIGA map was used as a research analyze tool in recognizing and identifying various links, zoom and innovation points.
GigaMap big

LEVERAGE POINTS:

LEVERAGE POINT 1 :
INDIVIDUAL ENERGY METERS IN EACH UNIT

INDIVIDUAL ENERGY MEETERS big

LEVERAGE POINT 2 :
ROOFTOP URBAN FARMING

ROOF TOP URBAN FARMING big

LEVERAGE POINT 3 :
THE SUSTAINABLE PRESCHOOL MODEL
SUSTAINABLE PRESCHOOL big

LEVERAGE POINT 4 :
A CUBE FOR WASTE MANAGEMENT

WASTE CUBE big

SWAT ANALYZE

swot[1]

Final Design Proposal

The plot of land today is used as a parking lot for both Chalmers and the surrounding functions. Our proposal aims to make this area less of a backside and fill the void that segregates the valley from the nearby functions. A new pedestrian thoroughfare is created through the centre of the structure and the traffic is diverted. The plan aims to create a sight line from Chalmers to a new square by the multifunctional hall. This square aims towards building a connection between the educational and business structures to the north and west
GeneralPlan_Before

A modular structure allows the building process to be cheaper, contributing to the notion of low cost housing. This strategy has also allowed for a configuration that allows our leverage points to slot into its own particular space. Having a terraced structure means that the water collection system and rooftop urban farming are easily integrated into the structure as well as many individualized meeting points. The waste cube finds its central location and the single story preschool is well connected to its surroundings. Housing and commerce is well integrated towards the existing housing area of Övre Johhaneberg.

SKETCH-DIAGRAM

Section

Top view
DS03

Perspective #1
DS01 small

Perspective #2
DS02 small

Almere, Holland- the incredible story of self building

http://www.selfbuildportal.org.uk/latest-news/12-news-archive/80-visit-to-dutch-self-build-project-offers-much-to-learn

The city is not developed by architects or designers, but by the future users, who themselves research and implement unique ideas of their perfect structure to call home. The size of the city it to eventually reach the size of Amsterdam. What has been implemented however is that green areas and water will not be compromised by density and overbuilding on the land. Extraordinary area where certain basic rules have to be fallowed and gave birth to a driven, energetic community full of variety, sizes, colors and expressions of imaginative dreams. The emphasis is on individuality, and freedom, since you have the chance to choose the width of your plot, the depth however is set in stone by the regulation. The freedom of esthetics, materials are government only by the understanding that there should be equal opportunity for everyone to have their own home.