Systematic mind of architecture

The purpose of the project is to explore the ability of designer-architect to structure the work process around the principles of design system thinking. Investigating tools such as GIGA mapping, Leverage points evaluation, and SWOT analyze creates an alternative way of integrating architectural knowledge.

Site selected is a plot of land crossing Chalmers a new building is to be built for disfranchised individuals and groups. The goal of the project is to support self-empowerment and dignity among the inhabitants as well as deeper social integration with the surrounding community and a strengthening of cultural identity. Main part of the requirement to which the proposal should be presented is, that the design respects the identity, and promotes interconnectivity between the surrounding districts, functions, outdoor areas and people. The building should benefit and involve children in a significant way including a preschool facility used by both the families living there and by Chalmers students and staff. Additional function that supports the identity of the structure should be added by choice of the group. The proposal should support cultural and social diversity as well as the interaction between these aspects. An emphasis upon minimizing resources usage and energy consumption should also be apparent.

Team members: Bilyana Docheva, David Martinez, and Paul Loader.

GIGA Map Analyze:
GIGA map was used as a research analyze tool in recognizing and identifying various links, zoom and innovation points.
GigaMap big

LEVERAGE POINTS:

LEVERAGE POINT 1 :
INDIVIDUAL ENERGY METERS IN EACH UNIT

INDIVIDUAL ENERGY MEETERS big

LEVERAGE POINT 2 :
ROOFTOP URBAN FARMING

ROOF TOP URBAN FARMING big

LEVERAGE POINT 3 :
THE SUSTAINABLE PRESCHOOL MODEL
SUSTAINABLE PRESCHOOL big

LEVERAGE POINT 4 :
A CUBE FOR WASTE MANAGEMENT

WASTE CUBE big

SWAT ANALYZE

swot[1]

Final Design Proposal

The plot of land today is used as a parking lot for both Chalmers and the surrounding functions. Our proposal aims to make this area less of a backside and fill the void that segregates the valley from the nearby functions. A new pedestrian thoroughfare is created through the centre of the structure and the traffic is diverted. The plan aims to create a sight line from Chalmers to a new square by the multifunctional hall. This square aims towards building a connection between the educational and business structures to the north and west
GeneralPlan_Before

A modular structure allows the building process to be cheaper, contributing to the notion of low cost housing. This strategy has also allowed for a configuration that allows our leverage points to slot into its own particular space. Having a terraced structure means that the water collection system and rooftop urban farming are easily integrated into the structure as well as many individualized meeting points. The waste cube finds its central location and the single story preschool is well connected to its surroundings. Housing and commerce is well integrated towards the existing housing area of Övre Johhaneberg.

SKETCH-DIAGRAM

Section

Top view
DS03

Perspective #1
DS01 small

Perspective #2
DS02 small

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s