Visit to t-hus Borås hospital

thus 4

thus 1

thus 6

thus 3

Why was a new building needed:

  • Medical developments
  • Need for increased flexibility
  • Technical limitations in the present main building
  • New organizational solutions demands new  designs

Hospital goals:

  • First class and safe care
  • Accessibility
  • Participation
  • Integrity
  • Continuity

Practices Implemented

Consider the patient´s perspective

  • Professionalism trough Communication
  • Holistic approach

The planning for the building started in 2001, the project was completed in 2010. Total area 20000 sq. m., cost for the building only was 460 million SEK. As a construction it fallows the principles of base and tower hospital building. The architects has chosen to blend the new with the old building by selection similar row windows façade, and have matched the existing height of floors.

 

A single ward is separated in three individual modules connected in the center by a common kitchen and communication area. Each of the modules has its own team which works together, thus continuity in patient care is ensured. The team sets goals that they look at and improve.  7 rooms, six of them single bed, and one with two beds are the main structure for each separate nod. Since the building opened in 2010 they have determined that the single bedrooms quality provided for a better sleep outcome and reduction of drugs used for the hospitalized one. Each of the rooms is equipped with patient lift, room environment control, and an adjacent bathroom. This has improved patient privacy, as well as lowered slips and falls. Adjustable quite comfortable chair is provided in each room allowing a visitor to stay over if desired. Bright wide windows with lowered bottom application allowed for day light and visual contact. Sound reducing floor and ceiling material application minimized the noise transmission.  What I personally though could be improved was:

 

The sink in the room was facing the bed, and no matter that its deep design bow minimized the splash of water still such a position is a precedent for bacteria spread. The room felt small and since there was no visual connection to the corridor where main movement activities occur, it was very isolating. The windows wile big and bright did not open, except one. Its position directed the cold air straight in to the patient bed, which is alarming especially with compromised immune system one can easily catch a cold.  The chair provided as much as comfortable to sit and semi lay in, is not a very relaxing for someone who chooses to stay couple nights over. The lights control was placed in different locations, some further than the bed, and no clear understandable organization was fallowed.  All of the equipment and exposure of cables did not create pleasing visual scene and at the same time was impossible to sterilize and clean.

The rest of the floor plan of the ward was quite well developed. Decentralization of storages as one at the front and one at the back of each module minimized the walking distance for the staff. Separate team responsible for the stacking ease the nurse load of work and allowed them to focus better on their patients. Privacy of patient was considered in the design of the staff meeting room in which the projecting board was not visible for the one walking in the corridor. Names for the patient rooms however were not provided.

 

Wayfinding played a very important role trough the whole building design starting with the entrance where the floor was clearly marked with three easy to fallow lines leading in to different directions. Vertical color consistency was a visual orientation provided in the ward design. Art elements which ware visually easy to memorize and quite unique, gave the ability to recognize a space once you have passed it by. Difference in floor materials outlined areas which needed to be distinguished from the rest of the space. Windows at the end of the corridors were excellent escape of the dead end space.

Positive distractive spaces and elements such as: the lounge area outside of each ward, the books- magazine shelf provided in each of the floors, the quiet room where patient can escape out of their bed (however I found it too small to be inviting for communicative purposes, and with furniture oriented looking straight in to a wall it did not matched its purpose), TV in each of the rooms, and a quite spacious dining gathering room with a wide window wall full of light.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s